Ajmal Khan/Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το φρούτο που βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Νέα μελέτη δείχνει τη σημαντική σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας και αυτής του εντέρου.

Η παροιμία λέει πως ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει πως ένα άλλο φρούτο την ημέρα μπορεί να κρατήσει μακριά σου τη μελαγχολία.

Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τον Raaj Mehta, καθηγητή ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και γιατρό στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, και με συν-συγγραφέα τον Andrew Chan, διακεκριμένο γαστρεντερολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, αποδεικνύει περαιτέρω την ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου μας με νέα ευρήματα σχετικά με το πώς τα εσπεριδοειδή βοηθούν στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Παρόλο που η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, η αιτία της είναι ακόμη ασαφής. Και ενώ υπάρχει ένας αριθμός αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της, έως και το 30% των ασθενών δεν ανταποκρίνεται στην αρχική θεραπεία ή αναπτύσσει μη ανεκτές παρενέργειες.

Ευτυχώς, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ελπιδοφόρων νέων δεδομένων που δείχνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Στόχος της μελέτης του Χάρβαρντ, και αυτό που χρειαζόταν περαιτέρω εξέταση, ήταν το πώς ακριβώς το έντερο και ο εγκέφαλος αλληλεπιδρούν για να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους.

Εμπνευσμένοι από μια μελέτη του 2016 που αφορούσε πάνω από 100.000 γυναίκες, ο Dr. Mehta και ο Dr. Chan ξεκίνησαν να εξετάσουν βαθύτερα τι ακριβώς προκαλεί τη μείωση της κατάθλιψης μέσω του «άξονα έντερο-εγκέφαλος».

Ποια η σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της ψυχικής υγείας

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν αναδείξει τη σημαντική σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της ψυχικής υγείας. Το 2022, μια μελέτη από την Αυστραλία έδειξε ότι η μείωση της πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σου υγεία. Η μείωση πρόσληψης ανθυγιεινών τροφών είναι σημαντική, αλλά αυτή η νέα μελέτη του Χάρβαρντ πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, προσδιορίζοντας ποιες τροφές πρέπει να αυξήσουμε στη διατροφή μας.

Αν και τα δεδομένα δεν δείχνουν πως τα εσπεριδοειδή είναι αποτελεσματική θεραπεία για την ήδη υπάρχουσα κατάθλιψη, δίνουν παρόλα αυτά κάποιες σημαντικές υποσχέσεις ότι, με περισσότερη έρευνα, τα εσπεριδοειδή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάθλιψης.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα εσπεριδοειδή

Είναι αυτονόητο πως η αύξηση της πρόσληψης όλων των φρούτων και λαχανικών είναι παραπάνω από χρήσιμη για τη γενικότερη υγεία μας, αλλά τα εσπεριδοειδή ξεχωρίζουν, γιατί φαίνεται πως βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Συγκεκριμένα, διεγείρουν την ανάπτυξη του Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii), ενός τύπου βακτηρίων που βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο. Αυτό το είδος βακτηρίων είναι σημαντικό για την ψυχική υγεία και έτσι όταν τρώμε εσπεριδοειδή, το έντερό μας αυξάνει την παρουσία του F. prausnitzii, το οποίο με τη σειρά του παράγει τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη και ντοπαμίνη – τα δύο αγαπημένα βιολογικά μόρια για την ανύψωση της διάθεσης.

Πόσα εσπεριδοειδή πρέπει να τρως

Η μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε πως η κατανάλωση ενός μέτριου πορτοκαλιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης κατά περίπου 20%. Ο Dr. Chan διευκρινίζει ότι «το πραγματικό όφελος φαίνεται με την κατανάλωση πάνω από πέντε μερίδων εσπεριδοειδών την εβδομάδα για μια περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων ετών».

Αν και τα φρούτα που χρησιμοποίησε η μελέτη ήταν κυρίως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ, ο Dr. Chan σημειώνει ότι, αν και δεν ήταν σε θέση να εξετάσουν άλλα είδη εσπεριδοειδών, «δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι δεν θα σχετίζονταν και αυτά με κάποιο όφελος».

Οποιοδήποτε εσπεριδοειδές -είτε πρόκειται για λεμόνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ ή πορτοκάλι- αναμένεται να «πλημμυρίσει»το έντερό σου με F. prausnitzii και να κάνει τα χαρούμενα μαγικά του.

Ποιες άλλες τροφές μπορεί να είναι ευεργετικές για την ψυχική σου υγεία

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή -η οποία δίνει έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το ελαιόλαδο και περιορίζει το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και δημητριακά, το βούτυρο, τα ζαχαρούχα ποτά και τα γλυκά- έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης.

Επίσης, ψάρια όπως ο σολομός που είναι πλούσιος σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την ψυχική υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου, είναι πολύ ευεργετικά. Αν και τα λιπαρά ψάρια είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια ως η τροφή που βοηθά στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, χάρη σε αυτή τη νέα μελέτη, τα εσπεριδοειδή κάνουν τώρα το ντεμπούτο τους στη συζήτηση για το έντερο-εγκέφαλο.

Ο Dr. Chan λέει ότι υπάρχουν πιο συναρπαστικές έρευνες τώρα, με έντονο ενδιαφέρον για «το ρόλο των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση στη βελτίωση της υγείας του εντέρου μας», το οποίο προσθέτει πως «μπορεί να έχει επιπτώσεις στη συνολική σωματική και ψυχική υγεία».

Το τελικό συμπέρασμα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η τροφή που καταναλώνουμε επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας, αλλά η μελέτη αυτή αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατανόηση της σύνδεσης εγκεφάλου και εντέρου.

Για καλύτερη διάθεση και πιο χαρούμενες μέρες μπροστά σου, φρόντισε να προσθέσεις τα εσπεριδοειδή στη διατροφή σου. Το έντερο κι ο εγκέφαλός σου θα σε ευχαριστούν.