© iStock
ΥΓΕΙΑ

Το φρούτο που βοηθά στο αδυνάτισμα και κρατά τις ιώσεις μακριά

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ρωμαίοι το ονόμαζαν malum medicum που θα πει ιατρικός καρπός.

Τα λεμόνια ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων που ακούν στο όνομα εσπεριδοειδή και στη Μεσόγειο οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν ήδη από την Αρχαιότητα. Όχι, μόνο για να προσθέτουν νοστιμιά στο φαγητό αλλά και για θεραπευτικούς λόγους. Είχαν τη φήμη πως μπορούν να βοηθήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό απέναντι σε μία σειρά από απειλές – κάτι που, όπως όλα δείχνουν, επιβεβαιώνει και η σύγχρονη επιστήμη.

Ήδη λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, ο Ρωμαίος συγγραφέας και φιλόσοφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος κάνει ειδική αναφορά στον κίτρο (λεμόνι) χαρακτηρίζοντάς το ως malum medicum που στα Λατινικά θα πει «ιατρικός καρπός».

Στις ρωμαϊκές τοιχογραφίες που έχουν βρεθεί σε διαφορετικά σημεία της Μεσογείου -ιδιαίτερα στη Βόρεια Αφρική- το malum medicum πρωταγωνιστεί με το κίτρινο χρώμα του.

Οι μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C που περιέχει άλλωστε λειτουργούν ως φυσικά αντιοξειδωτικό για το σώμα μας μετατρέποντάς το σε πολύτιμο καρπό με πολλές και διαφορετικές χρήσεις.

Πώς ακριβώς όμως μπορεί να μας προστατέψει από κακόβουλους ιούς καθώς και την τάση μας να παίρνουμε κιλά;

Τα οφέλη του malum medicum


© Steve Doig / Unsplash

Η ιδέα πως η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μία γρίπη ή τον ιό του κοινού κρυολογήματος δεν είναι νέα. Αντίθετα, όπως μόλις είδαμε, κρατάει από την Αρχαιότητα.

Επανήλθε όμως δριμύτερη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 όταν ο Αμερικανός Linus Pauling, κάτοχος του Νόμπελ Χημείας το 1954, έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα, σχεδόν κάθε συμβουλευτικό άρθρο για κατ’ οίκον θεραπείες ενάντια στο «κρύωμα» περιέχει μεγάλες ποσότητες από λεμόνια. Προφανώς, δεν αρκούν από μόνα τους αλλά μπορού να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό.

Κάτι που επιβεβαιώνει και η παρακάτω έρευνα που έχει δημοσιευτεί στην αμερικανική National Library of Medicine. Τι ακριβώς αναφέρει στα συμπεράσματά της; «Οι μεγάλες δόσεις σε βιταμίνη C που χορηγήθηκαν πριν ή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης ανακούφισε και απέτρεψε τα συμπτώματα στα υπό δοκιμή άτομα».

Και δεν είναι μόνο αυτά τα οφέλη σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστήμη: τα λεμόνια διαθέτουν αντιβακτηριαδιακή δράση ενώ όλο και περισσότερες έρευνες αναζητούν κάποια σύνδεση του συγκεκριμένου φρούτου με την καταπολέμηση του καρκίνου.

Όσο για το γεγονός ότι πολύ συχνά τα συναντάμε σε οδηγούς για να μην πάρουμε κιλά; Είναι γεγονός ότι μερικά ποτήρια με νερό και λεμόνι (και προφανώς χωρίς ζάχαρη) μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Εντείνουν το αίσθημα κορεσμού, μειώνουν την πείνα και μπουστάρουν τον μεταβολισμό. Καθόλου άσχημα δηλαδή για ένα τόσο διαδεδομένο φρούτο.

Exit mobile version