Unsplash Seiya Maeda
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το ιαπωνικό superfood που είναι πολύ θρεπτικό και υγιεινό (αλλά μυρίζει άσχημα)

Το natto είναι από τα πιο συχνά φαγητά της ιαπωνικής κουζίνας αλλά η γεύση του δεν βρίσκει και πάρα πολλούς θαυμαστές.

Το natto είναι κάτι σαν τον πατσά για την ελληνική κουζίνα. Ένα φαγητό που ή το λατρεύεις ή σιχαίνεσαι και να το βλέπεις. Φτιάχνεται από σπόρους σόγιας που μυρίζουν κάτι σαν αμμωνία και έχουν μια πολύ περίεργη υφή. Παρόλα αυτά, επειδή η ζωή αυτή είναι άδικη σε κάθε πτυχή της, θεωρείται πάρα πολύ υγιεινό. Σε σημείο να το τρώνε πάρα πολλοί Ιάπωνες σχεδόν με το ζόρι.

«Το natto βρομάει, ξεκάθαρα θα παρατηρήσεις τη μυρωδιά του», σύμφωνα με τη σεφ Yuki Gomi, η οποία ταυτόχρονα τονίζει ότι είναι από τα πράγματα που είναι πάντα στο ψυγείο της. Με τον τρόπο που είναι στην Ευρώπη ένα γιαούρτι ή το τυρί. Το natto θεωρείται βλέπετε, υπερτροφή εδώ και πολλά χρόνια στην Ιαπωνία. Συνδέεται με τον έλεγχο της πίεσης αλλά και με μειωμένες πιθανότητες να πάθεις εγκεφαλικό. Και αυτό δεν είναι ακριβώς ψέμα.

Μια έρευνα που έγινε από την British Medical Journal έδειξε ότι οι γυναίκες και οι άντρες που έχουν στη διατροφή τους σπόρους σόγιας μείωσαν πράγματι το ρίσκο να πεθάνουν από εγκεφαλικό ή από ανακοπή καρδιάς κατά 10%. Αλλά όχι μόνο αυτό. Μια δόση (40-50γρ.) έχει ακριβώς τα επίπεδα της βιταμίνης Κ που θεωρούνται τα ενδεικτικά από την ίδια την ιαπωνική κυβέρνηση. Το natto επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6 και E.

Στην Ιαπωνία το natto τρώγεται κατά βάση ως πρωινό. Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι Ιάπωνες που τρώνε 2 και 3 φορές τη μέρα natto. Πολλοί από αυτούς υποστηρίζοντας τη γευστική του αξία. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο και έξω από την Ιαπωνία. Παρότι η ιαπωνική κουζίνα είναι μια από τις πιο εξωστρεφείς του πλανήτη, και διάγει μια περίοδο κατά την οποία γίνεται όλο και πιο γνωστή, το natto είναι άγνωστο στη Δύση. Για την ακρίβεια είναι ένα από τα σημαντικά εκθέματα του Μουσείου Αηδιαστικών Φαγητών στο Malmo της Σουηδίας.

Η αλήθεια είναι ότι το τι θεωρούμε πεντανόστιμο και τι αηδιαστικό είναι κάτι που έχει πολιτισμικές ρίζες. Εξαρτάται από το πού μεγάλωσες και με τι βιώματα έχεις συνδέσει την κάθε γεύση. Το natto είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα γι’αυτό. Το μέλλον του, λοιπόν, έξω από την Ιαπωνία ίσως και να αλλάξει σύντομα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν στην Ιαπωνία και προσπαθούν να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της χώρας. Μέρος αυτής της ζωής είναι και το συγκεκριμένο πιάτο.

Οι γευστικοί κάλυκες ενός μη-Ιάπωνα σίγουρα θα βρουν περίεργη τη γεύση του natto. Πολλοί, ίσως οι περισσότεροι να το μισήσουν. Ωστόσο, το natto έχει και ένα δεύτερο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Εκτός από το ότι είναι πολύ υγιεινό, είναι και κάτι που, αν έρθει στην Ευρώπη, σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητο.