Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Το κόκκινο φρούτο που διαλύει την υπερβολική συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες

Είναι ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα με πολλαπλά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας  τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κομβικός παράγοντας για την καλή υγεία και λειτουργία της καρδιάς αποτελεί το να διατηρείς χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερίνης ή χοληστερόλης. Πρόκειται για την ακόρεστη στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος και κυκλοφορεί στο αίμα.

Όταν λοιπόν κάποιος πάσχει από υψηλή χοληστερίνη, αλλιώς και υπερλιπιδαιμία, δηλαδή από υψηλά επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικών και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Για τη μείωση της απαιτείται, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, ένας σωστός συνδυασμός διατροφής, άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής.

Στο πλαίσιο της διατροφής, υπάρχει ένα φρούτο -ένα κόκκινο φρούτο για την ακρίβεια- που έχει πολλαπλά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, συμβάλλει στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και στη ρύθμιση της χοληστερίνης

Πρόσφατη μελέτη μάλιστα έρχεται να διερευνήσει ακόμα περισσότερο τον άμεσο αντίκτυπο των ευεργετικών ιδιοτήτων του συγκεκριμένου φρούτου στον ανθρώπινο οργανισμό, που δεν είναι άλλος από τη φράουλα. 

Η έρευνα 

Unsplash

Μελετητές από το Πανεπιστήμιο Setsunan στην Οσάκα της Ιαπωνίας, διεξήγαγαν σχετική έρευνα για τις φράουλες, που δημοσίευσαν πριν λίγο καιρό στο Journal of Nutritional Science.

Αν και η έρευνά τους επικεντρώθηκε σε υγιείς, νεαρές γυναίκες, αυτό δεν σημαίνει ότι τα ευρήματα δεν αγγίζουν όλα τα φύλλα. 

Οι συμμετέχουσες λοιπόν χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα χορηγήθηκε πουρές φράουλας 500 γραμμαρίων και στην άλλη, σακχαρούχο ρόφημα. Και οι δύο ομάδες αφού κατανάλωσαν το προϊόν που τους δόθηκε, υπεβλήθησαν σε αιμοληψία. 

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι η ομάδα που είχε καταναλώσει τον πουρέ φράουλας παρουσίαζε σημαντικά μικρότερες συγκεντρώσεις από την «κακή» LDL χοληστερόλη, συγκριτικά με εκείνη που κατανάλωσε το σακχαρούχο ρόφημα. 

«Οι φράουλες αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών ενώσεων και οι μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση τέτοιων φρούτων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», ανέφεραν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.