Daniela Paola Alchapar /Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το λαχανικό που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ελάχιστες θερμίδες

Είναι πράσινο και τραγανό, αλλά δεν είναι το αγγούρι. Ποιο είναι; Ας πέσει το κείμενο για να το πάρει το ποτάμι.

Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τις λέξεις δίψα και ενυδάτωση είναι το νερό. Να πιεις ένα ποτήρι δροσερό νερό. Βέβαια, δεν είναι η μοναδική πηγή ενυδάτωσης ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που λόγω της ζέστης η αφυδάτωση καραδοκεί. 

Σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ καλές πηγές ενυδάτωσης, με πιο δημοφιλείς επιλογές το καρπούζι και το αγγούρι, αντιστοίχως. Το δεύτερο μάλιστα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό από οποιαδήποτε στερεά τροφή. 

Εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα ωστόσο, που αγγίζει το 95%, έχει ένα πράσινο και τραγανό λαχανικό, που δεν συναντάται όμως σε κάθε ψυγείο, όπως συμβαίνει με το αγγούρι. 

Ο λόγος για το σέλερι, που δεν έχει σχέση ούτε με το σέλινο, ούτε με τη σελινόριζα – απλά ανήκουν στην ίδια οικογένεια μαζί με τον μαϊντανό και το μάραθο.


Kelly Sikkema/Unsplash

Είναι ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό, που το κοτσάνι του είναι σαρκώδες, μακρύ και τραγανό και χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες και σαλάτες, ενώ τα φύλλα του επειδή είναι πικρά δεν τρώγονται. 

Εκτός από το ότι είναι γεμάτο νερό, το σέλερι αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, έχει ελάχιστες θερμίδες –μόλις 7 θερμίδες ανά 50 γρ.- και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες: είναι πλούσιο σε A, Κ και C. 

Εν κατακλείδι, το σέλερι ενυδατώνει τον οργανισμό, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, υποστηρίζει την καλή υγεία της καρδιάς, ενισχύει την πεπτική υγεία, συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους, βελτιώνει την υγεία του δέρματος λόγω κυρίως της ενυδατικής του δράσης.

Exit mobile version