Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το λαχανικό που βοηθάει στο αδυνάτισμα και μπουστάρει τον μεταβολισμό

Είναι πράσινο, φυλλώδες, κατσαρό, εξαιρετικά ωφέλιμο για τη συνολική υγεία του οργανισμού σου. 
Εμπλουτισμένα με βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι μίας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία, χτίζουν έναν δυνατό οργανισμό -μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης πνευματικής και σωματικής εξασθένισης- και γι’ αυτό προλαμβάνουν μία σειρά από παθήσεις: μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιοπάθειας, υπέρτασης.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το σπανάκι, το μαρούλι, η ρόκα, το μπρόκολο, όπως επίσης και ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό, που τα τελευταία χρόνια βρίσκει τη θέση που του αξίζει στη διατροφή μας: Ο λόγος για το kale (κέιλ), στα ελληνικά λαχανίδα. 

Το όνομα προέρχεται από τη Βόρεια Μέση Αγγλική λέξη cale, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από το λατινικό caulis «λάχανο», το οποίο προέρχεται από την πρωτοϊταλική λέξη kauli, που σημαίνει βλαστός ή μίσχος, όπως και η ελληνική λέξη καυλός, που έχει την ίδια ρίζα.

Η διατροφική αξία του kale


Unsplash

Η ωμή λαχανίδα αποτελείται από 84% νερό, 9% υδατάνθρακες, 4% πρωτεΐνη και 1% λίπος. Ένα φλιτζάνι αυτής -έχει μόνο 33 θερμίδες- μπορεί να δώσει στον οργανισμό το 206% των ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη Α, υπό τη μορφή β-καροτενίου, το 135% σε βιταμίνης C και το 680% σε βιταμίνη Κ1. 


Περιέχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και σε μέταλλα και είναι μία καλή φυτική πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου. Να σημειωθεί ότι συγκριτικά με τα άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση των μετάλλων.

Από την άλλη, όμως, όπως συμβαίνει και με σχεδόν όλα τα λαχανικά, όταν το kale μαγειρευτεί -καταναλώνεται βραστό και ψητό σαν τσιπς στον φούρνο– μπορεί να χάσει σημαντικό μέρος των θρεπτικών συστατικών του. Η διατροφική του αξία ωστόσο παραμένει. 

Η συμβολή στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού


Unsplash

Το αναφέραμε και παραπάνω: το kale έχει ελάχιστες θερμίδες, καταφέρνει όμως να σου παρέχει αίσθημα πληρότητας, λόγω της υψηλής του συγκέντρωσης σε νερό. 

Η τελευταία σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες καθιστά τη λαχανίδα ένα λαχανικό χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας. Έχει διαπιστωθεί σε επιστημονικές μελέτες ότι η κατανάλωση πολλών τροφίμων με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και βελτιώνει τη λειτουργία του. 


Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η λαχανίδα περιέχει συμπλοκοποιητές χολικών οξέων και έτσι μειώνει τη χοληστερόλη. Οι συμπλοκοποιητές χολικών οξέων είναι ουσίες που δεσμεύουν στο πεπτικό σύστημα τα χολικά οξέα, τα οποία βοηθούν το σώμα να αφομοιώσει τα λίπη.

Exit mobile version