Το μέλι που ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού ενόψει του χειμώνα
- 4 ΝΟΕ 2024
Τα πορτοκάλια για τη βιταμίνη C, το σπανάκι για τον σίδηρο, οι ανάλατοι ξηροί καρποί για τα ω-3 λιπαρά οξέα, τη βιταμίνη Ε και τον ψευδάργυρο, το μέλι για τις αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Είναι μόνο μερικές από τις τροφές που τον χειμώνα λειτουργούν ως ασπίδα για την καλή υγεία του οργανισμού, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και πολεμώντας τα μικρόβια και τους ιούς.
Θα σταθούμε στο μέλι, που είναι μία από τις πιο γνωστές φυσικές υπερτροφές: προσφέρει ενέργεια, είναι «φάρμακο» για όταν είσαι άρρωστος, καθώς μαλακώνει τον λαιμό και συμβάλλει στην αύξηση των αντισωμάτων για την καταπολέμηση των ασθενειών, ενώ βελτιώνει το πεπτικό σύστημα.
Ωστόσο, υπάρχει ένα είδος μελιού που χτίζει την καλύτερη και πιο δυνατή άμυνα για το ανοσοποιητικό. Δεν πρόκειται για το παραδοσιακό ελληνικό μέλι που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε, αλλά για το μανούκα ή μάνουκα (mānuka), που αναπτύσσεται χωρίς καλλιέργεια σε όλη τη Νοτιοανατολική Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Είναι μονοανθές μέλι, παράγεται από το νέκταρ του mānuka tree, είναι πολύ πιο παχύρρευστο από το ελληνικό, με πολύ πιο έντονη γεύση που θυμίζει εκείνη του δικού μας, μέλι ερείκης.
Το χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι ιθαγενείς Μαορί για αιώνες, ως παραδοσιακή θεραπεία. Σήμερα, έρευνες έχουν δείξει ότι το μάνουκα περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα φυσικών ενζύμων με αντιβακτηριακές ιδιότητες από οποιαδήποτε άλλο μέλι – πάνω από 200 διαφορετικές ενώσεις από το παραδοσιακό μέλι, προσφέροντας σημαντική αντιβακτηριακή, αντιιική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην επούλωση των πληγών, προωθεί την υγιεινή του στόματος, απαλύνει τον πονόλαιμο, βοηθά στην αποφυγή των γαστρικών ελκών, βελτιώνει τα πεπτικά συμπτώματα, αλλά και τα συμπτώματα από την ακμή έως την ψωρίαση, συνιστάται για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων και για τη διατήρηση καλού επιπέδου ανοσίας απέναντι σε λοιμώξεις.
Εκτός από το μέλι που χτίζει το πιο δυνατό ανοσοποιητικό, το μάνουκα κατέχει μία ακόμα πρωτιά: είναι το ακριβότερο στον κόσμο – κοστίζει σχεδόν 100 φορές περισσότερο από το κοινό μέλι.