Το μυστικό για τον τέλειο εσπρέσο, σύμφωνα με την επιστήμη
Υπάρχει ένα συγκεκριμένο τρικ που βγάζει προς τα έξω όλη τη νοστιμιά και την πλούσια γεύση του αγαπημένου ιταλικού καφέ και οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το αποκωδικοποίησαν.
- 19 ΔΕΚ 2024
Είναι η καθαρή μηχανή; Είναι η ποιότητα του καφέ; Είναι το χέρι του barista; Ποιο είναι τελικά το κλειδί για να απολαύσεις έναν πραγματικά απολαυστικό εσπρέσο; Μία ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να το διερευνήσει και έχουμε επιτέλους απάντηση.
Το μυστικό λοιπόν βρίσκεται πριν ουσιαστικά ξεκινήσει η διαδικασία της εκχύλισης του εσπρέσο, πριν καν αλεσθούν οι κόκκοι του.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανακάλυψαν ότι μία δόση νερού που προστίθεται στους κόκκους καφέ πριν από τη διαδικασία άλεσης δημιουργεί έναν πιο νόστιμο εσπρέσο.
Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ο καφές αλέθεται, η τριβή μεταξύ των κόκκων δημιουργεί ηλεκτρισμό, προκαλώντας τη συσσώρευση σωματιδίων στον μύλο, που επηρεάζουν και αλλοιώνουν τη γεύση του καφέ. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η προσθήκη νερού σε αυτή τη διαδικασία μειώνει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα λιγότερο κατακάθι και πιο δυνατές γεύσεις.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης αλλαγές στον τρόπο παρασκευής του εσπρέσο όταν συνδυάζουν νερό με διαφορετικές μεθόδους άλεσης.
Ο Christopher Hendon, αναπληρωτής καθηγητής χημείας δήλωσε: «Το νερό όχι μόνο μειώνει τον στατικό ηλεκτρισμό καθώς αλέθονται οι κόκκοι, αλλά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ένταση του ροφήματος και, ενδεχομένως, τη δυνατότητα πρόσβασης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις ευνοϊκών γεύσεων».
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Matter, διερεύνησε επίσης πώς ο ηλεκτρισμός επηρέασε τη γεύση του καφέ. Οι ερευνητές ένωσαν τις δυνάμεις τους με εμπειρογνώμονες ηφαιστειακών εκρήξεων που εξετάζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μίας έκρηξης ηφαιστείου, διαδικασία που λένε ότι είναι παρόμοια με την παρασκευή του καφέ (με το coffee brewing).
Ο Joshua Méndez Harper, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολογίας και Μηχανικής Υπολογιστών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, σημείωσε: «Κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, το μάγμα διασπάται σε μικρά σωματίδια που ξεχειλίζουν από το ηφαίστειο. Αυτά τα σωματίδια τρίβονται μεταξύ τους και φορτίζονται μέχρι το σημείο να παράγουν κεραυνό, ενέργεια.
Με έναν απλοϊκό τρόπο, όλο αυτό είναι παρόμοιο με το άλεσμα του καφέ, όπου παίρνουμε αυτούς τους κόκκους και τους μετατρέπουμε σε λεπτή σκόνη».
Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν διαφορετικούς τύπους κόκκων καφέ, λαμβάνοντας υπόψη τη χώρα προέλευσης και τo χρώμα των καβουρδισμένων καφέ. Σημείωσαν επίσης τις μεθόδους επεξεργασίας του καφέ και συνυπολόγισαν αν ο καφές ήταν ντεκαφεϊνέ ή κανονικός ή με γεύση, κάτι που διαπιστώθηκε ότι δεν επηρεάζει την ποσότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.