iStock
ΥΓΕΙΑ

Το ρόφημα που διατηρεί υγιή τον δεύτερο «εγκέφαλο» του ανθρώπου

Έχει ξινή γεύση, αφρώδη εμφάνιση, θαυματουργή δράση στην καλή λειτουργία του οργανισμού συνολικά. Καθόλου τυχαία δεν το αποκαλούν ελιξίριο ζωής.

«Ο δεύτερος εγκέφαλος» του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι, αποκαλεί η επιστημονική κοινότητα το έντερο, καθώς μέσα από δεκάδες μελέτες έχει αποδείξει την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ του εντέρου με τον εγκέφαλο και το πώς το μικροβίωμα του πρώτου μπορεί να διαταράξει την ψυχική υγεία και ισορροπία, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, και αντιστρόφως. 

Συγκεκριμένα, ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacological Research διαπίστωσε ότι ασθενείς που είχαν υψηλότερα επίπεδα επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο υπέφεραν από υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. 

Έρευνές έχουν δείξει επισής ότι στο έντερο παράγεται πάνω από το 90% της σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς και της αγάπης, πολύ περισσότερο δηλαδή από ό,τι στον εγκέφαλο. Κάπως έτσι, εξηγείται ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας.

Είναι λοιπόν καθοριστικής σημασίας για την καλή υγεία και ευεξία του οργανισμού συνολικά, να φροντίζεις την εντερική σου λειτουργία, ξεκινώντας από το να τρέφεσαι σωστά. 

Μεταξύ των τροφών που έχουν θαυματουργή, θεραπευτική δράση είναι και το κεφίρ.

Γνωστό και ως κεφύριο, είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν, που πίνεται ως ρόφημα και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη συγκριτικά με το γάλα.

Παρασκευάζεται κυρίως από γάλα αιγοπροβάτων, το οποίο έχει υποστεί γαλακτική και αλκοολική ζύμωση με την προσθήκη κόκκων κεφυριού, που έχουν τη μορφή αφυδατωμένων κόκκων μεγέθους μπιζελιού. Πρόκειται για μία αποικία φιλικών βακτηρίων που παράγει γαλακτικό οξύ και στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι.

Το κεφίρ έλκει την καταγωγή του από τους γηγενείς λαούς του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής και παραδοσιακά παρασκευαζόταν σε σάκους από δέρμα κατσίκας, το λεγόμενο «δερμάτι», που κρεμούσαν δίπλα στην πόρτα των σπιτιών τους, ώστε να το χτυπούν οι ένοικοι για να αναμειγνύονται καλά οι κόκκοι.

Η γεύση του είναι ξινή και θυμίζει εκείνη του γιαουρτιού, η εμφάνισή του αφρώδης λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχει ως τελικό προϊόν της ζύμωσης, η θρεπτική του αξία μεγάλη και τα οφέλη του πολλαπλά, καθώς δεν εξαντλούνται μόνο στο έντερο. 

Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος ζωολόγος Elie Metchnikoff, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1908, απέδωσε τη μακροζωία των βαλκανικών πληθυσμών στην άφθονη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ. Το ονόμασε μάλιστα «ελιξίριο ζωής».

Σύμφωνα με το healthline, μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:

  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
  • Περίπου 100 θερμίδες
  • 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο) που χρησιμοποιείται

Κεφίρ για υγιές έντερο και καλή διάθεση

κεφιρ Anshu A/Unsplash

Το κεφίρ είναι πιο ισχυρή πηγή προβιοτικών ακόμα και από το γιαούρτι. Περιέχει μάλιστα ένα προβιοτικό το Lactobacillus kefiri που υπάρχει μόνο σε αυτό και πουθενά αλλού και το οποίο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα εμποδίζει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων της σαλμονέλας, του ελικοβακτηρίου του πυλωρού και του κολοβακτηριδίου (E. coli).

Επιπλέον, το kefiran, ένας τύπος υδατάνθρακα που συναντά κανείς μόνο στο κεφίρ, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από διαταραχές και να καθαρίζει το έντερο.

Εκτός όμως από το να δημιουργεί ένα υγιές πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα, που λειτουργεί σωστά και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, το κεφίρ συμβάλλει στην υγεία του νευρικού συστήματος καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο, θωρακίζει την υγεία των οστών και προλαμβάνει την οστεοπόρωση χάρη στον φώσφορο και τη βιταμίνη Κ2 και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα με την υψηλή του περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. 

Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών και η συχνή κατανάλωσή του βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Παράλληλα, ρυθμίζει τις τιμές της χοληστερόλης και βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.