Letícia Pelissari/Unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το superfood του μέλλοντος είναι το γάλα που δεν θα θέλει να πιει κανείς

Πρόκειται για ένα είδος γάλακτος που σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα είναι τρεις φορές πιο θρεπτικό από το αγελαδινό.

Με τη βιομηχανία της υγείας και της ευεξίας να ανθεί, οι άνθρωποι αναζητούν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να αλλάξουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους για να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους ευεξία. Σύμμαχός τους σε αυτό είναι η επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα με την οποία στο μέλλον η ανθρωπότητα θα μπορεί να πίνει ένα γάλα που θα είναι το πιο θρεπτικό όλων – τρεις φορές πιο θρεπτικό από την πιο δημοφιλή επιλογή, εκείνη του αγελαδινού.

Βέβαια, αποκαλύπτοντας ποιο γάλα είναι αυτό, μάλλον -βασικά, σίγουρα- κανένας μα κανένας δεν θα θέλει να το δοκιμάσει. 

Επιστήμονες λοιπόν υποστηρίζουν ότι το γάλα κατσαρίδας θα μπορούσε να είναι το superfood του μέλλοντος. 

Μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Union of Crystallography ανέλυσε το υγρό που μοιάζει με γάλα και το οποίο παράγεται από τις θηλυκές κατσαρίδες για να ταΐσουν τα μικρά τους. Οι συγκεκριμένες κατσαρίδες ανήκουν στο είδος Diploptera punctate, που σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δεν γεννούν αυγά, αλλά μικρά κατσαριδάκια. 

Όπως διαπίστωσαν το υγρό αυτό  περιέχει πρωτεϊνικούς κρυστάλλους, δηλαδή μία μια κρυσταλλική πρωτεΐνη, που υπάρχει μέσα στις κατσαρίδες και η οποία περιέχει έως και 3 φορές μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας σε σχέση με το βουβαλίσιο γάλα. Περιέχει επίσης διάφορες πρωτεΐνες, αμινοξέα και υγιή σάκχαρα, που βοηθούν στην ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων.

Να σημειωθεί ότι το γάλα κατσαρίδας έχει αρκετές θερμίδες, τρεις φορές περισσότερες θερμίδες από το γάλα βουβαλίσιου, που είναι το πιο θερμιδογόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, με τους ρυθμούς που αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός, ίσως τελικά αυτό το γάλα να μπορεί να δώσει τη λύση και σε μία πιθανή έλλειψη τροφίμων. Ωστόσο, προς το παρόν, το γάλα κατσαρίδας δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για ανθρώπινη κατανάλωση, με το μεγαλύτερο εμπόδιο να είναι η παραγωγή του.

Οι κατσαρίδες παράγουν μόνο μια μικρή ποσότητα υγρού για να ταΐσουν τα μικρά τους. Επίσης, η συγκομιδή του εν λόγω γάλακτος δεν γίνεται με το παραδοσιακό άρμεγμα.

Πάντως, μένει να αποδειχθεί το πιο σημαντικό: το κατά πόσον είναι πραγματικά ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωσή του.

Exit mobile version