Το τέλος του μύθου που θέλει την υγρασία να φταίει για τον πόνο στα κόκαλα
- 22 ΑΥΓ 2024
Κατ’ αρχάς, θέλω να είσαι καλά. Με ό,τι συμβαίνει γενικά, δεν το λες και πολύ εύκολο αυτό το task. Δεύτερον, θα ήθελα να σταματήσεις να χρησιμοποιείς την υγρασία -που πια είναι πάντα κοντά μας- ως δικαιολογία για τον πόνο που νιώθεις στα κόκαλα σου.
Μηδέ την ψύχρα, όταν θα έλθει. Δεν φταίνε οι καιρικές συνθήκες που ακούς «κρακ» και «κρουκ» όταν σηκώνεσαι το πρωί από το κρεβάτι. Τι φταίει;
Να σου μεταφέρω τι έδειξε η εργασία ερευνητών στην Αυστραλία, στην πρώτη μελέτη που ερεύνησε αν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των πιο συνηθισμένων πόνων -αυτών στα κόκαλα- και των καιρικών συνθηκών.
Ο καιρός συνδέεται συχνά με τον κίνδυνο νέων και συνεχιζόμενων συνθηκών υγείας.
Για παράδειγμα, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, όπως είναι η αρρυθμία (ακανόνιστος καρδιακός παλμός), η καρδιακή ανακοπή και η στεφανιαία νόσος.
Σε ό,τι αφορά τα κόκαλά μας, παρ’ ότι 2 στα τρία άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, ισχίου ή χεριών πιστεύουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν τα συμπτώματά τους, φάνηκε πως πρόκειται για έναν μύθο.
Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες ήταν να εξετάσουν δεδομένα περισσότερων από 15.000 ατόμων από όλο τον κόσμο. Συνολικά, ανέφεραν περισσότερα από 28.000 επεισόδια πόνου, με πρώτο αυτόν στην πλάτη και την οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή ισχίου να είναι πολύ κοντά. Συμπεριλήφθηκαν επίσης, άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα.
Μπήκε σε σύγκριση η συχνότητα αυτών των αναφορών, μεταξύ διαφορετικών τύπων καιρού (ζεστό ή κρύο, υγρό ή ξηρό, βροχερό, με άνεμο ή και συνδυασμούς).
«Βρήκαμε ότι οι αλλαγές στη θερμοκρασία του αέρα, την υγρασία, την πίεση του αέρα και τις βροχοπτώσεις δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων πόνου στο γόνατο, το ισχίο ή τη μέση» έγραψε στο Conversation η καθηγήτρια μυοσκελετικής υγείας στο George Institute for Global Health και επικεφαλής συγγραφέας, Manuela Ferreira.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουμε εξάρσεις πόνου στις αρθρώσεις ή στους μυς ως αποτέλεσμα των αλλαγών του καιρού. Πως μια κρύα μέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο να έχουμε πόνο στα γόνατα ή στην πλάτη.
«Με τα λόγια, δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του καιρού και πόνου στην πλάτη, στο γόνατο ή στο ισχίο, ούτε θα σας προκαλέσει αρθρίτιδα» τόνισε η Ferreira, πριν προσθέσει ότι «είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι πολύ κρύες θερμοκρασίες του αέρα (κάτω των 10°C) μελετήθηκαν σπάνια. Επομένως, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με την επιδείνωση των συμπτωμάτων σε πιο ακραίες αλλαγές του καιρού».
Η εξαίρεση του κανόνα
Η μόνη εξαίρεση στα ευρήματα ήταν η ουρική αρθρίτιδα, ένας φλεγμονώδης τύπος αρθρίτιδας που έρχεται και φεύγει. Εν προκειμένω, αυξήθηκε στις πιο ζεστές, ξηρές συνθήκες.
Η ειδικός διευκρίνισε πως «η ουρική αρθρίτιδα έχει έναν πολύ διαφορετικό υποκείμενο βιολογικό μηχανισμό από τον πόνο στην πλάτη ή την οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο και το ισχίο. Αυτό ενδέχεται να εξηγεί τα αποτελέσματά μας. Ο συνδυασμός ζεστού και ξηρού καιρού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αφυδάτωση. Κατά συνέπεια να οδηγήσει σε αυξημένη συγκέντρωση ουρικού οξέος στο αίμα και εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού οξέος στην άρθρωση, σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Έτσι προκύπτει η έξαρση».
Γιατί ενοχοποιήσαμε τον καιρό
Οι ερευνητές ασχολήθηκαν και με το τι οδήγησε προηγούμενες γενιές να δημιουργήσουν το μύθο που υπάρχει έως σήμερα, για τη σχέση καιρού και ενοχλήσεων στα κόκαλα.
Η Ferreira έγραψε σχετικά πως «ο καιρός μπορεί να επηρεάσει άλλους παράγοντες και συμπεριφορές που κατά συνέπεια διαμορφώνουν τον τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και διαχειριζόμαστε τον πόνο.
Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αλλάζουν τη ρουτίνα της φυσικής τους δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επιλέγοντας τον καναπέ από το γυμναστήριο. Γνωρίζουμε πως το παρατεταμένο κάθισμα συνδέεται άμεσα με χειρότερους πόνους στην πλάτη.
Υπάρχουν άλλοι που μπορεί να αλλάξουν τη ρουτίνα του ύπνου τους στο πολύ κρύο ή την πολλή ζέστη. Είναι επίσης, γνωστό πως ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και στα γόνατά σας.
Ομοίως, οι αλλαγές στη διάθεση, που παρουσιάζονται συχνά σε κρύο καιρό, προκαλούν αυξήσεις τόσο στον πόνο στην πλάτη όσο και στο γόνατο.
Έτσι, αυτές οι αλλαγές στη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να συμβάλλουν σε περισσότερους πόνους και όχι στον ίδιο τον καιρό».