© iStock
ΥΓΕΙΑ

Το βότανο που ανακουφίζει από τη δυσπεψία και προσφέρει καλύτερο ύπνο

Στα Ελληνικά ακούγεται σαν απειλή, στη γαλλική κουζίνα είναι αναντικατάστατο. Αυτές είναι μερικές ιδιότητες που κουβαλά ένα όχι και τόσο συνηθισμένο βότανο.
Κάπου στα βάθη της Κεντρικής Ασίας και της Σιβηρίας υπάρχει ένα φυτό με πραγματικά απειλητικό όνομα: δρακόντειο. Μάλιστα, αν συνδυάσει κανείς την ονομασία του με το γεγονός ότι πολλοί ερευνητές θεωρούν πως ήρθε στην Ευρώπη μαζί με τις επιδρομές των Μογγόλων τον 13ο αιώνα, τότε τα πράγματα μοιάζουν πραγματικά δυσοίωνα.  

Αυτό όμως είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου για ένα πολύ ιδιαίτερο βότανο που έχει αγαπηθεί όσο λίγα στη Γαλλία. Το εστραγκόν, όπως είναι πιο γνωστό, αποτελεί ένα από τα τέσσερα αναντικατάστατα μυρωδικά της γαλλικής κουζίνας (μαζί με το μυρώνι, το σχοινόπρασο και τον μαϊντανό).

Σίγουρα δεν είναι ένα υλικό που συναντάμε κάθε μέρα, εκτός όμως από πολύ ιδιαίτερη γεύση διαθέτει και κάποιες πολύ χρήσιμες ιδιότητες.

Τι ακριβώς είναι

Αν κάτι είναι εκείνο που ξεχωρίζει το εστραγκόν, πριν ακόμα από την κάπως γλυκόπικρη γεύση του, αυτή είναι η πολύ χαρακτηριστική του μυρωδιά. Είτε τη λατρεύεις είτε για αρκετούς ανθρώπους είναι σχεδόν απωθητική.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πλησιάζει κάπως προς τον γλυκάνισο. Άλλωστε, ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με τον τελευταίο ενώ στα Λατινικά ήταν γνωστό ως Artemisia drancunculs (Αρτεμισία η δρακόντεια).

Η αλήθεια όμως είναι ότι σχεδόν κανείς δε γνωρίζει την επίσημη ονομασία. Το γνωρίζουμε ως εστραγκόν (ή τάραγκον στα Αγγλικά) και το έχουμε δοκιμάσει σε πιάτα με πουλερικά, ψάρια ή ακόμη και αυγά.

Η φρέσκια του μορφή, όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα τα βότανα και τα μυρωδικά, είναι καλύτερη -αν και σπάνια τη βρίσκεις- από ότι η αποξηραμένη.

Πού αλλού το συναντάμε; Σε γυάλινα μπουκάλια με λευκό ξύδι αρωματισμένα με το χαρακτηριστικό του άρωμα.

Τι προσφέρει

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το μαγειρικό σκέλος του εστραγκόν. Στην Αρχαιότητα πάντως -που όλα δείχνουν ότι ήταν ήδη γνωστό παρά τις θεωρίες που το θέλουν να έρχεται στην Ευρώπη μαζί με τους Μογγόλους- είχε τη φήμη ότι μπορεί να γιατρέψει το δάγκωμα του φιδιού. Γι’ αυτό και το ονόμασαν δρακόντειο. Η σύγχρονη επιστήμη όμως δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

Εκείνο που είναι σίγουρο από την παραδοσιακή ιατρική, και το επιβεβαιώνουν σύγχρονες έρευνες, είναι ότι βοηθά ενάντια στη δυσπεψία ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας από κρέας.

Αντίστοιχα, έχει παρατηρηθεί ότι έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τέλος, το εστραγκόν (με τη μορφή εκχυλίσματος) βοηθά τους ανθρώπους να κοιμηθούν λόγω της καταπραϋντικής του δράσης.

Exit mobile version