iStock
ΥΓΕΙΑ

Το βότανο που προστατεύει την υγεία του προστάτη και καθαρίζει τα νεφρά

Ένα από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά που είναι φυσικό αντιβιοτικό του ουροποιητικού συστήματος και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του προστάτη. 

Ο προστάτης είναι όργανο του αναπαραγωγικού συστήματος και εκκρίνει ένα υγρό, το οποίο περιέχει θρεπτικά συστατικά για το σπέρμα ώστε να καταστεί γόνιμο. Είναι ένας μικρός αδένας που υπάρχει μόνο στους άντρες και βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη, περιβάλλοντας την αρχική μοίρα της ουρήθρας. Κατά την ούρηση ανοίγει για να περάσουν με ευκολία τα ούρα, γι’ αυτό και οι παθήσεις του προστάτη επηρεάζουν την ούρηση, την εγκράτεια των ούρων και την καλή λειτουργία του ουροποιητικού εν γένει. 

Προφανώς, στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα το να απευθυνθείς σε έναν ειδικό γιατρό είναι η μόνη σωστή κίνηση ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία.  

Υπάρχουν ωστόσο μικρές αλλαγές ή καλύτερα προσθήκες που μπορείς να κάνεις στη διατροφή σου για να συμβάλλεις συνολικά στην υγεία του προστάτη, του ουροποιητικού και των νεφρών. Αυτή η προσθήκη είναι ένα όχι και τόσο γνωστό ρόφημα, που πίνεται σαν τσάι και προκύπτει με τη σειρά του από ένα όχι και τόσο δημοφιλές βότανο.

Ο λόγος για την αγριάδα, που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά. Είναι φυσικό αντιβιοτικό του ουροποιητικού συστήματος, διουρητικό και βοηθά στην κατακράτηση υγρών, τον καθαρισμό των νεφρών από άμμο και πέτρες. 

Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές του ιδιότητες, βοηθά στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως στην κυστίτιδα, στην ουρηθρίτιδα και στην προστατίτιδα. 

Πώς παρασκευάζεται το τσάι αγριάδας;

Σε ένα μπρίκι με ζεστό νερό προσθέτεις δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένης αγριάδας. Σιγοβράζεις για δέκα λεπτά και σουρώνεις. Μπορεί να καταναλωθεί έως τρεις φορές την ημέρα, όταν υπάρχει διαγνωσμένη πάθηση πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό. 

Κι ένα fun fact για την αγριάδα: επειδή ως φυτό είναι σε μεγάλο βαθμό επιθετικό προς τα άλλα είδη, αναπτυσσόμενο πολλές φορές σε βάρος άλλων καλλιεργειών. Γι’ αυτό αποτελεί σε ορισμένες περιοχές ζιζάνιο και δύσκολο να εκριζωθεί. Στην Ελλάδα θεωρείται ζιζάνιο των αγρών σποροπαραγωγής, των αμπελώνων και των οπωρώνων. Τη μεγαλύτερη ζημιά την προσκαλεί κυρίως σε ποτιστικά χωράφια. Η εξάπλωση της αγριάδας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση άλλων φυτών και δένδρων αφού απορροφά από το έδαφος ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη τους.