Το βότανο που βοηθά στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ
Γνωρίζαμε ότι ανακουφίζει το στομάχι και κατευνάζει τον βήχα. Τελικά, μία έρευνα δείχνει ότι είναι ικανό να βοηθήσει σε πολύ πιο σημαντικά προβλήματα.
- 5 ΝΟΕ 2024
Η νόσος του Αλτσχάιμερ αφορά, δυστυχώς, όλο και περισσότερους ανθρώπους ανά τον πλανήτη. Μάλιστα, οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο για μία μορφή επιδημίας της νόσου η οποία μπορεί να λάβει χώρα στο κοντινό μέλλον. Οι λόγοι είναι πολλοί, το να αλλάξει όμως όλος ο τρόπος ζωής μας είναι κάτι από δύσκολο έως απίθανο.
Έτσι, οι ερευνητές ψάχνουν με αγωνία, κάνοντας μία κούρσα ενάντια στον χρόνο, λύσεις και θεραπείες. Μία ανακάλυψη λοιπόν έδωσε στον επιστημονικό κόσμο έναν λόγο για να αισιοδοξεί.
Πίσω από την ευχάριστη είδηση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Cima Universidad de Navarra της Ισπανίας. Η επιστημονική του ομάδα ανακάλυψε ότι η εισπνοή μενθόλης βελτιώνει -έστω παροδικά- τη γνωστική λειτουργία. Η μέντα, δηλαδή, με τον τρόπο της αποτελεί έναν νέο όπλο ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Πώς βοηθά η μέντα
Καταρχάς, πριν θεωρήσουμε ότι μόλις βρήκαμε το «νερό της ζωής», καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι σχεδόν ποτέ μία επιστημονική ανακάλυψη δεν αποτελεί πανάκεια ή έτοιμη λύση. Χρειάζεται χρόνος και περισσότερη έρευνα.
Τα πρώτα όμως δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η μενθόλη είναι μία οργανική ένωση η οποία παρασκευάζεται με τεχνικό τρόπο από διάφορα είδη μέντας. Η αίσθηση αλλά και η μυρωδιά που χαρίζει είναι εκείνη της δροσιάς – κάτι χαρακτηριστικό και για τη μέντα.
Αν όμως μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το συγκεκριμένο βότανο λειτουργεί ανακουφιστικά ως προς το στομάχι, κατευνάζει τον βήχα και βοηθά στην αποσυμφόρηση της ρινικής οδού, τώρα έρχεται να προστεθεί και άλλη μία λειτουργία: η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στα πειράματα παρατήρησαν πως η μυρωδιά της εν λόγω οργανικής ένωσης είναι ικανή να αποτρέψει τη γνωστική εξασθένιση. Έτσι, τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα επί 6 μήνες έδειξαν ότι η έρευνα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.
Σε όσα τρωκτικά έπασχαν από Αλτσχάιμερ παρατηρήθηκε αποτροπή της γνωστικής εξασθένισης ενώ και όσα δεν έπασχαν από τη νόσο παρουσίασαν αντίστοιχα βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες. Πρόκειται, δηλαδή, για ευρήματα που σχεδόν σίγουρα θα ισχύουν και κατά αντιστοιχία στους ανθρώπους.
Είναι άραγε αυτή η αρχή του τέλους για το Αλτσχάιμερ; Είμαστε ακόμα πολύ μακριά αυτό. Φαίνεται όμως ότι αποκτήσαμε έναν νέο σύμμαχο στη μάχη.