Από τον πρώτο on camera οργασμό μέχρι την ανακάλυψη του Wi-Fi, η Hedy Lamarr ήταν πραγματικά ξεχωριστή
- 18 ΦΕΒ 2023
Υπάρχει ένα στερεότυπο που λέει πως οι γυναίκες μπορούν να είναι ή μόνο όμορφες ή μόνο έξυπνες. Κάτι που αν είσαι γυναίκα ξέρεις από νωρίς πως δεν ισχύει, αλλά όσο η κοινωνία μας να συνεχίζει να είναι πατριαρχική, εμείς θα πρέπει να δίνουμε αγώνες να καταρρίπτουμε όχι μόνο αυτό το στερεότυπο, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που έχει φορτωθεί το φύλο μας. Κάποιες γυναίκες, όπως η Hedy Lamarr, έδιναν αυτούς τους αγώνες ακόμα και σε εποχές που έμοιαζε ακατόρθωτο.
Η σταρ του Χόλιγουντ με τα διαπεραστικά μάτια, γεννήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας το 1914 και από πολύ νωρίς γοητεύτηκε από τις επιστήμες, στις οποίες τη μύησε ο πατέρας της, που την έμαθε πως πρέπει να έχει πάντα ανοιχτούς τους ορίζοντές της και να έχει πάντα περιέργεια για τα πράγματα που δεν ξέρει. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών, είχε μάθει να ανοίγει το μουσικό κουτί που της είχαν κάνει δώρο και να το επανασυναρμολογεί μόνη της, καθώς ήθελε να μάθει πως λειτουργεί ο μηχανισμός του. Σε αντίθεση με τον πατέρα της, η μητέρα της την ώθησε προς τις τέχνες και την έγραψε από μικρή σε μαθήματα μπαλέτου, αλλά και πιάνου.
Όπως ήταν αναμενόμενο για μια γυναίκα της εποχής της, ο κόσμος αγνόησε το μυαλό της και πρόσεξε μόνο την ομορφιά της. Έτσι, στα 16 μόλις χρόνια, η Hedy Lamarr έπαιξε για πρώτη φορά σε μια ταινία. Δύο χρόνια αργότερα έκανε ακόμα κάτι επαναστατικό, ειδικά για τη δεκαετία του 1930. Πρωταγωνίστησε στην αμφιλεγόμενη τσεχοσλοβάκικη ταινία, Ecstasy, σε μια από τις σκηνές της οποίας τη βλέπουμε να έρχεται σε οργασμό.
Αυτή η σκηνή θεωρείται πως είναι η πρώτη σκηνή στο παγκόσμιο σινεμά που βλέπουμε μια γυναίκα να έχει οργασμό, ενώ η Αυστριακή που κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως η ωραιότερη γυναίκα στον κόσμο, ήταν και η πρώτη ηθοποιός που έδειξε το στήθος της σε ταινία ευρείας διανομής.
Λίγο μετά την κυκλοφορία της ταινίας, η Hedy Lamarr, παντρεύτηκε τον ζάμπλουτο αλλά αυταρχικό Fritz Mandl, Αυστριακό κατασκευαστή όπλων και πυρομαχικών, που είχε σχέσεις με το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ. Δεν άντεξε πολύ δίπλα του και το 1937, λίγο πριν ξεκινήσει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, βρήκε την ευκαιρία και το έσκασε από δίπλα του. «Ήξερα από πολύ νωρίς πως δε θα μπορούσα να παίζω όσο ήμουν γυναίκα του. Ήταν ο απόλυτος μονάρχης στον γάμο μας. Ήμουν σαν μια κούκλα, σαν ένα αντικείμενο τέχνης, το οποίο θα έπρεπε να είναι συνεχώς υπό επιτήρηση και να μη σκέφτεται, αλλά ούτε και να έχει δική του ζωή», είχε πει κάποια στιγμή σε συνέντευξή της.
Από αυτόν τον γάμο όμως και τα τραπέζια που αναγκαζόταν να κάνει στους πλούσιους και μυστήριους φίλους του τότε συζύγου της, απέκτησε σημαντικές γνώσεις γύρω από τα πυρομαχικά και τα μυστικά όπλα, γνώσεις που αργότερα θα της φαίνονταν πολύ χρήσιμες.
Πολύ γρήγορα αφού ξέφυγε από τα δεσμά του Mandl και έφτασε στις ΗΠΑ, η Hedy Lamarr βρέθηκε να έχει συμβόλαιο με την MGM και να πρωταγωνιστεί σε ταινίες όπως το Comrade X με τον Clarke Gable, αλλά και το Σαμψών και Δαλιδά. Η φήμη και το Χόλιγουντ δεν την έκαναν όμως να ξεχάσει την αγάπη της για τις επιστήμες, ειδικά όσο ο πόλεμος έσπερνε τον θάνατο στην Ευρώπη.
Έτσι, με τη βοήθεια του επιχειρηματία και πιλότου Howard Hughes, άρχισε και πάλι να ασχολείται με τη μηχανική. Μάλιστα, ο Hughes την άφηνε να πειραματίζεται με τις μηχανές των αεροπλάνων του και λάμβανε πολύ σοβαρά υπόψιν τις συμβουλές της. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε ένα από τα σχέδιά της για να φτιάξει γρηγορότερα φτερά για τα αεροσκάφη του. «Θέλω συνεχώς να βελτιώνω τα πράγματα. Μου έρχεται πολύ φυσικό αυτό», είχε πει.
Σε κάποιο από τα πάρτι που πήγαινε συχνά, γνώρισε τον συνθέτη George Antheil, που είχε την ίδια αγάπη με εκείνη για τις επιστήμες και τις εφευρέσεις. Έτσι, οι δυο τους ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω σε ένα σύστημα που θα βοηθούσε τους συμμάχους απέναντι στη ναζιστική πολεμική μηχανή. Το «Σύστημα Κρυφής Επικοινωνίας» (Secret Communication System), έπαιρνε το σήμα μιας πληροφορίας και το ενάλλασσε μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων ώστε τα ραντάρ των εχθρών να μην μπορούν να εντοπίσουν τις τηλεκατευθυνόμενες τορπίλες, αλλά και για να μειώνονται οι πιθανότητες παρεμβολών.
Μάλιστα, η τεχνολογία που είχαν αναπτύξει η Hedy Lamarr και ο George Antheil θεωρήθηκε τόσο προηγμένη για την εποχή, που ακόμα και ο αμερικάνικός στρατός αρνήθηκε να τη χρησιμοποιήσει. Τελικά, τέθηκε για πρώτη φορά σε χρήση 20 χρόνια αργότερα όταν πια η πατέντα που είχαν υποβάλλει οι δύο συνεργάτες είχε λήξει, γεγονός που σημαίνει πως δεν πήραν ποτέ χρήματα για την εφεύρεσή τους.
Η σταρ του Χόλιγουντ και ο συνθέτης συνεργάτης της όμως, έμελλε να αλλάξουν μια και για πάντα τον τρόπο που επικοινωνούμε, καθώς η εφεύρεση τους αποτελεί τη βάση για τη μοντέρνα τεχνολογία της διασποράς φάσματος, δηλαδή τρόπων με τους οποίους η ενέργεια ενός σήματος, από εκεί που θα περιοριζόταν σε φάσμα συχνοτήτων, κατανέμεται εσκεμμένα σε πολύ μεγαλύτερο φασματικό εύρος για να κάνει πιο ασφαλείς τις τηλεπικοινωνίες από υποκλοπές και για να είναι πιο ανθεκτικές στα παράσιτα και τις παρεμβολές. Χάρη σε εκείνους ζούμε πια σε έναν ασύρματο κόσμο, χωρίς καλώδια.
Το 2023 χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Hedy Lamarr και τον George Antheil. Αν δεν υπήρχαν εκείνοι και το μυαλό τους που πάντα δούλευε έξω από τα προκαθορισμένα κουτάκια της κοινωνίας, τώρα δε θα είχαμε ούτε ασύρματα τηλέφωνα, ούτε GPS, ούτε Bluetooth και φυσικά, ούτε WiFi.