Harnaaz Sandhu, η εξωτική Miss Universe από την Ινδία
Μετά από έναν φετινό διαγωνισμό γεμάτο εμπόδια και αστοχίες, η 21χρονη από την πόλη Τσαντίγκαρ στέφθηκε νέα βασίλισσα της παγκόσμιας ομορφιάς.
- 13 ΔΕΚ 2021
«Να γνωρίζετε ότι είστε μοναδικές και ότι αυτό είναι που σας κάνει πραγματικά όμορφες, σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας συνεχώς με τους άλλους» δήλωσε η Harnaaz Sandhu κατά τη διάρκεια των διεθνών καλλιστείων, για να συνεχίσει: «Πίστεψα στον εαυτό μου και για αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα». Το χειροκρότημα που ακολούθησε ήταν πραγματικά θερμό. Είναι άλλωστε σημαντικό οι εστεμμένες της παγκόσμιας ομορφιάς να λένε κάτι πιο ουσιώδες πέρα από τη γνωστή κλισέ ευχή για παγκόσμιο ειρήνη.
H νέα Miss Universe, 70η κατά σειρά, κατάγεται από την Ινδία και φέρνει το στέμμα πίσω στην πατρίδα της ύστερα από 21 ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα είναι η τρίτη γυναίκα από την τεράστια χώρα της Ασίας που κερδίζει τον τίτλο μέσα από τα χρόνια. Οι προηγούμενες δύο ήταν η Sushmita Sen το 1994 and Lara Dutta in 2000.
Όσο όμως η Harnaaz Sandhu στεφόταν νικήτρια, ο φετινός διαγωνισμός στο παραθεριστικό θέρετρο Ελιάτ του Ισραήλ στιγματιζόταν από τρομερές δυσκολίες: από τη μία ήταν οι αναπάντεχες συνέπειες της πανδημίας και από την άλλη το πάντα ανοιχτό Παλαιστινιακό ζήτημα.
Harnaaz Sandhu: Η νικήτρια ενός αμφιλεγόμενου διαγωνισμού έχει κάτι σημαντικό να πει
Η 21χρονη κοπέλα από την Ινδία ήρθε πρώτη ανάμεσα σε 80 διαγωνιζόμενες, αφήνοντας στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα τις Nadia Ferreira από την Παραγουάη και τη Lalela Mswane από τη Νότιο Αφρική. Κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τη νίκη της καθώς τα εξωτικά της χαρακτηριστικά είναι, πολύ απλά, εκθαμβωτικά.
Η νίκη της μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία: η νέα Miss Universe από την πόλη Τσαντίγκαρ δηλώνει πως ο προσωπικός της ήρωας είναι η μητέρα της – μία γιατρός που, όπως λέει η ίδια, κατάφερε να σπάσει τα δεσμά της πατριαρχίας και να γίνει ο η κολώνα της οικογένειάς της. Ένα σημαντικό μήνυμα δηλαδή για μία χώρα όπου η δολοφονική βία ενάντια στις γυναίκες αποτελεί καθημερινό φαινόμενο.
Αυτά ήταν τα θετικά του διαγωνισμού γιατί στα αρνητικά σημειώνονται αρκετές αστοχίες, κακοτυχίες και κιτς στιγμές.
Το κυριότερο όμως ζητούμενο ήταν άλλο: εκτός από τη μετάλλαξη Όμικρον που μετέτρεψε το Ισραήλ σε ένα κράτος φρούριο απαγορεύοντας την επίσκεψη στους ταξιδιώτες, εκτός από την ατυχία της διαγωνιζόμενης από τη Γαλλία η οποία βρέθηκε θετική στον ιό και χρειάστηκε να μπει σε καραντίνα, υπήρχε και το θέμα της Παλαιστίνης.
Μάλιστα, η Ραφαέλα Πλαστήρα που θα εκπροσωπούσε κανονικά την Ελλάδα αρνήθηκε να παρευρεθεί λέγοντας ότι ««Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φανώ ασεβής προς τη χώρα. Αγαπώ όλα τα κράτη του κόσμου, αλλά η καρδιά μου είναι με όλους εκείνους τους ανθρώπους που πολεμούν για τη ζωή τους στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και πολλές άλλες δηλώσεις, αφού κάθε διεθνής διοργάνωση που λαμβάνει χώρα στο κράτος της Μέσης Ανατολής φέρνει στο προσκήνιο την καταπίεση που βιώνουν οι παλαιστινιακοί πληθυσμοί.
Όσο για την παρουσία της Ελλάδας μέσω της Σοφίας Αραπογιάννη, η οποία φόρεσε μία στρατιωτική ενδυμασία που παρέπεμπε στην ταινία 300 και τους αρχαίους Σπαρτιάτες πολεμιστές; Μάλλον, δεν πήγε πολύ καλά.